Wat is homeopathie

ATT00002Homeopathie is een geneeswijze die het zelfgenezend vermogen stimuleert.
In de homeopathie proberen we geneesmiddelen te vinden die gekozen zijn op de observatie van de totale mens in al zijn aspecten en niet alleen op grond van zijn ziektesymptomen.

In de homeopathie worden lichaam en geest dan ook gezien als 1 geheel en er wordt naast de lichamelijke klachten die iemand heeft, ook gevraagd naar uw mentale-emotionele beeld. Vragen die gesteld kunnen worden zijn o.a.: hoe is uw slaappatroon, hoe gaat u om met woede en/of verdriet, hoe ervaart u uw werk, wat doet u in uw vrije tijd. Dit alles om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de persoon die voor mij zit.

Om een voorbeeld te geven iemand komt met hoofdpijnklachten in mijn praktijk. Ik wil dan niet alleen weten wanneer iemand hoofdpijn heeft maar ook waar straalt het naar uit, is het een bonzende of drukkende hoofdpijn, maar ook wat is er gebeurd ten tijde dat de klacht is begonnen, daarnaast wordt er ingegaan op andere klachten die iemand heeft er wordt gevraagd naar hoe iemand zich voelt, waar die bang voor is, hoe diegene zijn werk ervaart enzovoort.. Al deze factoren worden meegenomen bij de uiteindelijke keuze van het homeopathische geneesmiddel wat wordt voorgeschreven, dit heet dan ook wel het constitutiemiddel waarop wordt voorgeschreven.

In de homeopathie daarentegen wordt een mens gezien als een geheel, er wordt niet op de symptomen voorgeschreven maar op de gehele mens dus op de totaliteit dus wat laat diegene zien op mentaal/emotioneel en fysiek gebiek : dus hoe voelt diegene zich, wat is er gebeurd ten tijde dat de klachten zijn begonnen, hoe is de slaap, de eetlust, de spijsvertering en hier wordt een homeopathisch middel bij gezocht wat overeenkomt met de klachten die de persoon laat zien.

Uit al deze informatie wordt uiteindelijk door mij een homeopathisch middel gekozen, wat overeenkomt met de klachten die iemand vertoond.

Als het juiste homeopathisch middel is gevonden wat specifiek bij deze persoon en zijn of haar klachten past, dan zie je vaak dat de klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Men verteld mij dan ook vaak dat men zich in tijden niet zo goed heeft gevoeld.