Wat is homeopathie

ATT00002Homeopathie is een geneeswijze die het zelfgenezend vermogen stimuleert.
In de homeopathie proberen we geneesmiddelen te vinden die gekozen zijn op de observatie van de totale mens in al zijn aspecten en niet alleen op grond van zijn ziektesymptomen.

In de homeopathie worden lichaam en geest dan ook gezien als 1 geheel en er wordt naast de lichamelijke klachten die iemand heeft, ook gevraagd naar uw mentale-emotionele beeld. Vragen die gesteld kunnen worden zijn o.a.: hoe is uw slaappatroon, hoe gaat u om met woede en/of verdriet, hoe ervaart u uw werk, wat doet u in uw vrije tijd. Dit alles om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de persoon die voor mij zit.

Om een voorbeeld te geven iemand komt met hoofdpijnklachten in mijn praktijk. Ik wil dan niet alleen weten wanneer iemand hoofdpijn heeft maar ook waar straalt het naar uit, is het een bonzende of drukkende hoofdpijn, maar ook wat is er gebeurd ten tijde dat de klacht is begonnen, daarnaast wordt er ingegaan op andere klachten die iemand heeft er wordt gevraagd naar hoe iemand zich voelt, waar die bang voor is, hoe diegene zijn werk ervaart enzovoort.. Al deze factoren worden meegenomen bij de uiteindelijke keuze van het homeopathische geneesmiddel wat wordt voorgeschreven, dit heet dan ook wel het constitutiemiddel waarop wordt voorgeschreven.

In de reguliere geneeskunde gaat het helaas op een andere manier :

Een voorbeeld: Als iemand met menstruatiepijnen, een slechte spijsvertering en een tenniselleboog bij de dokter komt krijgt diegene over het algemeen 3 verschillende medicijnen. Er wordt niet gevraagd naar de psyche van de betreffende persoon en al helemaal niet een link gelegd tussen deze verschillende klachten. Maar voor elke klacht wordt een ander geneesmiddel meegegeven.

Als men bijv. naar een cardioloog gaat voor zijn hartklachten wordt niet gevraagd tijdens het consult hoe diegene zich voelt, en als je naar de psycholoog gaat wordt er ook niet gevraagd of je nog fysieke klachten hebt.
Je wordt mocht je het al aangeven aan de cardioloog dat je naast je hartklachten ook depressief bent gewoon doorverwezen naar de volgende specialist hier worden de klachten dan ook vaak niet opgelost maar kom je bij de volgende specialist onder behandeling.

In de reguliere geneeskunde wordt dan ook volgens mij, en dit is dan ook mijn mening, de mens dan ook gezien als allerlei losse onderdelen die geen samenhang met elkaar hebben. In de homeopathie daarentegen wordt de mens gezien als een geheel en al deze klachten hebben met elkaar te maken.

Nog een laatste voorbeeld: Iemand gaat naar de dokter voor zijn huidklachten en krijgt een corticozalfje voorgeschreven en de huidklachten verdwijnen vervolgens. Wanneer in een auto een alarmlichtje gaat branden zou er niemand op het idee komen om dit los te schroeven en daarna trots verkondigen dat hij de auto heeft gerepareerd. Bij de reparatie van een mens herhaalt dit zich wel vaak, het symptoom verdwijnt en de arts vind dat hij een succes heeft geboekt. Wat er niet bij is verteld dat als je huidklachten met een corticozalf onderdrukt het kan zijn dat dit naar een dieper niveau is gedrukt en het mogelijk is dat diegene hierdoor andere klachten gaat ontwikkelen. Bij kinderen zie je vaak dat er dan astmatische klachten optreden na het gebruik van corticosteroiden.

Symptomen zijn dus dan ook geen ziektes maar een soort alarmsignalen waar het schort in het lichaam.

In de homeopathie daarentegen wordt een mens gezien als een geheel, er wordt niet op de symptomen voorgeschreven maar op de gehele mens dus op de totaliteit dus wat laat diegene zien op mentaal/emotioneel en fysiek gebiek : dus hoe voelt diegene zich, wat is er gebeurd ten tijde dat de klachten zijn begonnen, hoe is de slaap, de eetlust, de spijsvertering en hier wordt een homeopathisch middel bij gezocht wat overeenkomt met de klachten die de persoon laat zien.

Uit al deze informatie wordt uiteindelijk door mij een homeopathisch middel gekozen, wat overeenkomt met de klachten die iemand vertoond.

Als het juiste homeopathisch middel is gevonden wat specifiek bij deze persoon en zijn of haar klachten past, dan zie je vaak dat de klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Men verteld mij dan ook vaak dat men zich in tijden niet zo goed heeft gevoeld.