doorkomen van tanden bij kinderen

Naast mijn werk als klassiek homeopaat werk ik als vrijwilliger bij een Syrisch vluchtelingengezin.

Het jongetje van 1 1/2 jaar woont samen met zijn ouders in een tijdelijke opvang en hield ’s nachts zijn ouders uit de slaap.Hij had heel veel last van het doorkomen van nieuwe tanden en was ’s nachts aan het huilen en de hele nacht wakker.Na een korreltje van middel  X ging hij ’s nachts weer slapen en had geen pijn aan zijn tanden meer.

De Chamomilla-dreumes: heftig en overgevoelig voor pijn

De Chamomilla-dreumesEen homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van je kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld. Wat is het karakter van je kind en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de Chamomilla-dreumes.

Tekst: Manon Bruins

Doorkomende tanden

Er zijn kinderen waarvan de ouders opeens verbaasd opmerken dat er één of twee voortanden door zijn. Zo’n kindje heeft geen Chamomilla nodig. Bij Chamomilla-kinderen is het krijgen van tanden een dramatisch en pijnlijk gebeuren. Waarvan ook meestal de hele familie wel op de hoogte is, want papa en mama slapen niet meer ’s nachts.

Meer dan gevoelig

Als deze kinderen vallen of ziek zijn, dan hebben ze geen pijn, maar PIJN! Hun zenuwstelsel is overgevoelig en brengt pijn en ongemak te heftig over. Hun reactie is niet meer in proportie. Ze voelen zich boos en onmachtig om de pijn op te lossen. Deze kinderen komen er vlot achter dat hun ouders ook niet veel kunnen doen aan doorkomende tanden of een geschaafde knie. Dat geeft woede en frustratie. Ze zetten zich schrap en gooien zich zo achterover uit de armen van de moeder. Maar als ze neergelegd worden, blijkt dat ook niet de bedoeling. Willen ze dan een knuffeltje? Ja! Nee! Toch! Nee!

Grillig gedrag

Het beste werkt nog om ze te dragen, daarbij flink te blijven lopen en ze in vlot tempo heen en weer te wiegen. Deze kinderen gedragen zich grillig, je kunt het als ouders niet meer goed doen. Door de pijn en frustratie kunnen ze ook van zich af slaan, schoppen of bijten. Het zijn echt geen nare kinderen, maar de pijn maakt ze wanhopig en woest.

Koorts

Het doorkomen van tanden en de bijbehorende pijn maken dat hun immuunsysteem onder druk komt te staan. Vaak zijn ze ook ziek als tanden doorkomen: luieruitslag, oorontsteking, zware verkoudheid. Als de tanden doorgekomen zijn, klaart de lucht op en zijn ze weer zonnige kindjes. Voor homeopaten geeft het juist voorschrijven van Chamomilla heel dankbare ouders. De nachtrust komt weer terug in en het kind is veel minder vaak ziek. Het doorkomen van nieuwe tanden is dan nog steeds geen pleziertje, maar het drama is er gelukkig af.